Tippek és ötletek a jó AutóHifihez

Ha már rászántad magad, hogy pénzt költesz egy hifire, okosabb dolog, ha nem a kukába dobod. Sokan nem tudják, hogy mire is kell oda kell figyelni leendő autóhifi rendszerük elemeinek kiválasztásakor. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, jó esélyed lesz arra, hogy olyan dolgokra fogod költeni a pénzed, olyan termékeket fogsz választani, amelyek örömet fognak szerezni hosszú évek elmúltával is. Először is, attól még, hogy valaki autó hifit árul, nem biztos, hogy ért is hozzá. Kitől szeretnél inkább tanácsot kapni? Egy eladótól, akinek csak annyi a gondja, hogy megfeleljen a bevételi elvárásoknak, vagy egy szakembertől, akinek fontos a szakmai hírneve? Sokan lényegtelen szempontokra támaszkodnak (watt, és egyéb nem valós adatok) egy készülék kiválasztásakor, és az olyan fontos tényezők, mint a hangzás, háttérbe szorulnak. Pedig egy hifit az ember a hangjáért vesz meg. Mi a fontosabb, hogy jól nézzen ki, és papíron ütős legyen, vagy hogy tényleg élvezd?

A várakozás oka

Sokan elriadnak a jobb beszerelő műhelyekben tapasztalható hosszas várakozási időtől. Na de egy jó muhelyben sok a munka, komplett demó-autók készülnek, kiállításokon van jelen, és egymásnak adják az ügyfelek a kilincset. Ezért kérlek, számíts arra, hogy a bejelentkezéstől számítva átlagosan 2-3hét telik el.

Wattok és a valóság.

A készülék minősége/hangzása és a wattok között semmiféle összefüggés nincsen! Semmit nem jelent készülékeknél a teljesítmény, de valami jól hangzó adattal ezt is el kell adni. És ha már vettél egy "izmos" hangszórót, dukál hozzá egy wattban ütős erosíto is. a vége pedig az lesz, hogy drága, és össze nem illő rendszerelemekkel zülleszted le a hifidet, ahelyett, hogy az élvezhetoségre utaznál. Ezért ajánlatos a vásárlást "olyan helyen elkövetni", ahol nem az eladási darab szám növelés az egyedüli cél.

Minőségi kontra "csak adjon valami egérmozisat X ezerért" termék.

A minőségi hifi és a fél év múlva tönkremeno "olcsó" között sokszor csak pár ezer forint a különbség (az sem biztos, hogy félév múlva tönkre megy, de mindegy hány évig muködik, ha a hangja élvezhetetlen, tudom, most az jut eszedbe, hogy "Én nem hallom a különbséget", mindenki ezt mondja, amíg nem hall egy jobbat). Tehát a jó rendszer nem azt jelenti, hogy százezreket kell autóhifire költened! Érdemes kicsit többet rászánni, vagy apránként megvenni a dolgokat, de a legjobb, ha a kijelölt kereten belül kapható termékek között alaposan körbenézel, kipróbálod, meghallgatod, vagy kikéred egy szakember véleményét, hogy a lehető legtöbbet hozz ki a pénzedbol. Nem jó ötlet úgy nekiszaladni egy vásárlásnak, hogy x ezer-bol minden kijöjjön. Ez bizony úgy működik, hogy a drága ár még nem garantálja a minőséget és akár az olcsóbbak között is lehet jókat találni. Úgyhogy a minoséget nézd, ne az árat. Egy okosan összeállított rendszer több autócserét is megél.

Nem kell Nekem túl komoly autóhifi...

És ha azt mondom Neked, hogy ugyanazért a pénzért, amiért egy fapadosat kaptál, akár jót is kaphattál volna?

Megoldható házilag is...

Sok esetben tényleg megoldható házilag egy egyszerűbb beszerelés. Igaz, egy átlagosan modern autónál ez kivitilezhetetlen, gondoljunk csak a BUS rendszerekre vagy a még újabb autóknál az optikai kommunikációra. Rengeteget dolgozunk az ilyen "sufnituning" után... Konkrét példa: nemrégiben történt, hogy a kedves ügyfél sokallta a szerelés összegét, ezért egy olcsóbb ajánlatot választott. Mint utóbb kiderült azt ígérték neki, hogy az E70-es BMW-jére csinálnak RCA kimenetet. Miután a kedves "kolléga" elvágta az optikai kábelt és ráébredt, hogy azt nem lehet forrasztani(!!!) vissza akarta adni az autót dolgavégezetlenül (igaz innentol csak szállítani lehetett). Ezzel az egy mozdulattal 560.000 ft-os kárt okozott. Nem véletlenül kerül annyiba egy beépítés, mint amennyit egy tapasztalt és jól felszerelt muhely elkér egy ilyen muveletért. Nem csak a gépeket, szerszámokat, anyagokat, és az időt fizeted meg, hanem a szakértelmet és tanácsokat is. Elég egy apró hiba és rendszered a ráköltött pénz ellenére csapnivalóan szól, gerjed, sípol, rosszabb esetben rendszeresen tönkremennek a vásárolt termékek és így egy 10ezerrel olcsóbb beszerelés akár százezrekbe is kerülhet!

Ha rendszered elemei nincsenek egy szinten...

Százezres fejegységet veszel, mert kell az USB, az egér mozi, stb, de a hangszóród meg csak fapados... Minden lánc csak olyan erős,mint a leggyengébb láncszem! Inkább legyen az egész rendszer egy erős középkategóriás, amiből ki lehet hozni a maximumot, mint hogy úgy szóljon, mint az a bizonyos fapados része. Fölösleges volt ugyanis a drága fejegység, ha nincs amirol hallgasd. Olyan ez, mint a fehérborba egy csepp vörös:többé nem fehér... Ha van egy gyenge rész, az az egészet lerontja arra a szintre.

A gyári dolgok ...

Elég, ha annyit mondok, hogy csak kézbe kell venni egy hangszórót ebből a kategóriából, hogy megértsük, mi az a költséghatékonyság. És néha semmit nem lehet tenni, mert a gyárak egyre többször mindent megtesznek, nehogy ki lehessen cserélni.. Például a fejegységet egybeépítik a légkondicionáló vagy a tolatóradar kijelzojével, kormányvezérléssel,amit persze nem akarunk elveszíteni, így sosem tudhatjuk meg, hogy mennyit javulna a hangzás egy jobb készülék beépítésével... Természetesen már létezik megoldás az ilyen modern autók "ellen" is.

Kábelezés

Ez azért fontos, mert a tápellátás a rendszer alapját képezi. Itt is érvényes a mondás:csak mint a leggyengébb láncszem. Te is könnyen meghallod a különbséget kábel és kábel között. Hiába adsz ki sok pénzt erősítoért és hangszórókért a jó hangzás érdekében, ha a rendszer színvonalához képest gyenge minőségű kábelezés még mindig rányomja bélyegét a hangra. Megfelelő kábelválasztással javíthatsz már meglévő rendszereden is, vagy kompenzálhatod annak esetleges hiányosságait.

Ajtópanel, kiemelő gyűrű

Sok autóban nincs kialakítva a hangszóróhely, vagy a berakni kívánt hangszóró nem passzol. A teljes ajtópanel átépítésen kívül a kiemelő gyűrű a megoldás. Azonban a kapható kiemelők általában gyenge minőségű műanyagból készülnek. Az igazi megoldás a méretre készülő MDF kiemelo gyűrű lehet. Az ajtópanelek kiépítése többféleképpen is megoldható, de az igazán szép és tartós zörgésmentes megoldás a "speciális térplasztikás" panelépítés, amit egy szakembernél szintén a szolgáltatások között kell, hogy találjál.